Fri proces   

Skal du have en sag for retten, kan du ansøge om fri proces - fri proces er altså ikke noget man automatisk får. 

Hvis du har fået tildelt fri proces betyder det, at staten betaler dine omkostninger ved at føre en retssag ved domstolene, uanset om du vinder eller taber sagen. Det offentlige betaler altså udgifterne, der er forbundet med selve sagen, men ikke dine egne udgifter i forbindelse med sagen. Dine egne udgifter kan blandt andet være tabt arbejdsfortjeneste og så videre. Det offentlige betaler heller ikke det retssagen handler om, for eksempel hvis sagen er om en regning af en hvilken som helst art, betaler det offentlige ikke regningen.

Du kan ansøge om fri proces til en retssag i Danmark, også selvom du ikke bor i landet. Din nationalitet har heller ingen betydning i forhold til at opnå fri proces. (Skal sagen for retten i udlandet gælder der andre regler). Din ansøgning om fri proces skal sendes til civilstyrelsen og på baggrund af din økonomi, vil civilstyrelsen vurdere om du kan få fri proces i din retssag.

Beløbsgrænserne pr. 1. januar 2017 er således følgende:

Enlige ansøgere 315.000 kr.

Ansøgere i ægteskab eller andet samlivsforhold 400.000 kr.

Forhøjelse for hvert barn 55.000 kr.

Ønsker du, at vide mere om de økonomiske forhold civilstyrelsen ligger til grund for deres beregninger, kan du finde oplysningerne på; www.civilstyrelsen.dk

Der er dog nogle sager, hvor det ikke er muligt at få tildelt fri proces, blandt andet i straffesager. I en straffesag kan den tiltalte ikke få fri proces. Her kan man få beskikket en advokat og det gælder både for den tiltalte og den forurettede i sagen.